قمری

7 می , 2021 63 Comments

شاید تابه‌حال صدای آواز قمری در اول صبح به گوشتان خورده باشد و از این آواز به شگفت آمده باشید. همچنین امکان دارد خودتان یا یکی از همسایگانی که دارید، از انواع گوناگون این پرنده به‌عنوان یک پرنده خانگی نگه‌داری کنید. به همین خاطر در ادامه این پرنده را به شما معرفی خواهیم کرد تا به‌طور کامل با ویژگی‌های ظاهری و خلق‌وخوی آن آشنا شوید.

قمری خانگی در بسیاری از مواقع با یاکریم اشتباه گرفته می‌شود. که خود یکی از انواع گوناگون این پرنده است. در گویش خراسانی به یاکریم به دلیل آواز و صدایی که از خود تولید می‌کند، «موسی کو تقی» گفته می‌شود. زیرا مردم این منطقه معتقد هستند که پرنده‌ با آواز این عبارت را می‌خواند. البته این پرنده در هر منطقه با نام مخصوصی شناخته می‌شود. برای مثال مردم بخش‌های جنوب شرقی ایران در شهرهایی چون قلعه گنج در جنوب کرمان، این پرنده را با نام سُوْهْتَلَهْ یا سُوتَلَهْ می‌شناسند و یا مردم جنوب ایران آن را تتر صدا می‌زنند. در کاشان نیز به یاکریم «قو قو» می‌گویند.

خصوصیات ظاهری قمری یا یاکریم

پرنده قمری یا همان یاکریم در تمام نقاط ایران، حتی مناطقی که بسیار گرم و سرد هستند، یافت می‌شود. این موضوع نشان می‌دهد که این پرنده در برابر سرما و گرما بسیار مقاوم است. می‌تواند در هر آب و هوایی زندگی و تخم‌گذاری کند.

اکثر پرهایی که بر روی بدن این پرنده دیده می‌شوند، خاکستری متمایل به رنگ شنی هستند. همین موضوع باعث شده که قمری نیز به دیگر کبوترسانان شبیه شود. بنابراین برای تشخیص آن باید به نیم طوقی که در پشت گردن این پرنده دیده می‌شود، دقت کرد. در حقیقت نیم طوق پشت گردن قمری به رنگ مشکی به همراه کمی سفیدی است. شما می‌توانید از طریق این ویژگی، این پرنده را تشخیص دهید.

قمری

از دیگر خصوصیاتی که می‌توانید از طریق آن قمری یا یاکریم را شناسایی کنید، نوک نازک  و بلند و پاهای قرمز آن است. همچنین در قسمت دم پرنده نیز شما پرهای مشکی رنگی را مشاهده خواهید کرد که این موضوع نیز یکی از خصوصیت‌های مخصوص به یاکریم است. بدن این پرنده طولی برابر با 29 الی 30 سانتی‌متر دارد و به‌طورمعمول به‌عنوان یک پرنده توپر شناخته می‌شود.

پرواز این پرنده نیز آهسته به نظر می‌رسد. اکثر مواقع شاهد آن هستیم که قمری بیشتر زمان خود را صرف نشستن و غذا خوردن کند. شما می‌توانید با توجه به این دست از خصوصیات، پرنده را به‌درستی تشخیص دهید. همچنین بارزترین خصوصیتی که همه از آن مطلع هستیم، آواز قمری است که گویا کوو _ کوو _ کو می‌گوید.

نحوه دفاع این پرنده

به‌طورمعمول، پرندگان شیوه دفاع مخصوص به خود را دارند. اما قمری از دسته پرندگانی است که دفاع ویژه‌ای در برابر شکارچیان ندارد. اگر دشمن به آن حمله کند، به‌احتمال ‌زیاد آن را شکار می‌کند. البته گاهی اوقات امکان دارد پرنده بتواند از دست شکارچی فرار کند یا به او نوک بزند. همچنین لازم است بدانید که پرهای دم قمری بسیار راحت از جا کنده می‌شوند. به همین دلیل اگر شکارچی این پرنده را از دم بگیرد، به‌احتمال‌زیاد پرنده پرواز خواهد کرد و تنها طوفانی از پر را به راه خواهد انداخت.

قمری یا یاکریم؟

همان‌طور که گفته شد، بسیاری از افراد به‌خصوص پایتخت‌نشین‌ها دو پرنده قمری خانگی و یاکریم را با یکدیگر اشتباه می‌گیرند. مسلما این دو پرنده با یکدیگر شباهت‌های بسیاری دارند اما نباید از تفاوت‌های آن‌ها نیز غافل شد. در حقیقت قمری‌ها را می‌توان در 5 گونه متفاوت، یعنی قمری خانگی، یاکریم، قمری معمولی، قمری خاوری و یاکریم طوقی دسته‌بندی کرد. از این میان دو گونه یاکریم و قمری خانگی شباهت بسیاری به یکدیگر دارند و به همین دلیل با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند.

تمام انواع گوناگونی که برای این پرنده بیان شد را می‌توانید در ایران ببینید. اما قمری خانگی به دلیل آنکه می‌تواند در محیط شهر بدون مشکل زندگی کند، در مقایسه با دیگر انواع بیشتر دیده می‌شود. دقت داشته باشید که قمری خانگی در مقایسه با یاکریم، رنگ پرهایش کمی سرخ‌تر، لبه بال‌هایش کبود و خال‌های سیاهی اطراف گردنش دارد. البته از نظر ابعاد نیز قمری خانگی کمی کوچک‌تر است.

قمری خانگی یک پرنده شهرنشین در نظر گرفته شده، درحالی‌که یاکریم یک پرنده مناسب برای طبیعت است که زندگی بهتری در طبیعت خواهد داشت. بنابراین به همین دلیل پرنده‌ای که اکثرا در شهر به‌ویژه پایتخت دیده می‌شود، قمری است که به آن به‌اشتباه یاکریم گفته می‌شود.

لانه‌سازی این پرندگان

قمری‌ها اصولا لانه‌سازهای ماهری نیستند اما می‌توانند با کمترین منابع برای خود و جوجه‌هایی که دارند، لانه امنی بسازند. این پرنده شاخه‌های نازک درخت را به‌صورت نامنظم کنار یکدیگر قرار می‌دهد و سپس با استفاده از فضله‌های خود، چوب‌ها را به یکدیگر می‌چسباند. ارتفاع لانه این پرنده به حدی است که تخم‌های پرنده از لانه به بیرون پرتاب نشوند.

لانه ‌این پرنده می‌تواند در هر محیطی مانند روی کنتور گاز، کنار پنجره، سوراخ دیوار یا حتی زیر کولر باشد. در حقیقت عجیب‌ترین محیطی که امکان ساخت لانه در آن وجود داشته باشد نیز برای این پرنده مناسب خواهد بود. همین موضوع باعث شده است که به این پرنده لقب پرنده احمق را بدهند. اما باید گفت که این‌چنین نیست و بدون شک قمری نیز برای ساخت لانه فاکتورهای گوناگونی مانند دوری از نور مستقیم آفتاب، باران، باد و گربه را در نظر می‌گیرد. بر اساس آن‌ها انتخاب خود را انجام می‌دهد.

لانه‌ای که قمری می‌سازد، استحکام کافی ندارد. همچنین برخلاف لانه پرنده‌های دیگر، قمری از پر و الیاف نرم استفاده نمی‌کند. در کل باید گفت این پرنده انرژی زیادی را برای ساخت لانه تلف نمی‌کند. حتی گاهی اوقات محل زندگی خود را روی لانه‌های قدیمی همنوعان خود می‌سازد.

مطلب مرتبط : لانه سازی پرندگان

شرایط تولید مثل قمری

قمری ازجمله پرنده‌هایی است که زادوولد زیادی دارد. این مورد نیز یکی دیگر از موضوعاتی است که باعث می‌شود مردم این پرنده را احمق بدانند. اما حقیقت ماجرا این است که قمری به دلیل تداوم بقا این کار را انجام می‌دهد.

البته این پرنده و تخم‌هایی که می‌گذارد، همیشه در خطر هستند. زیرا بسیاری از پرندگان شکاری، کلاغ‌ها، گربه‌ها و … از آن‌ها تغذیه می‌کنند. در واقع آمار مربوط به شکار این پرنده، بالا است. همین موضوع باعث می‌شود که قمری‌های بالغ تخم‌گذاری کنند تا بتوانند تعداد پرنده از دست‌رفته را جبران کنند. از طرفی یک جفت قمری می‌توانند در سال بارها زادوولد کنند. بنابراین حضور آن‌ها کنار شکارچیان مشکل زیادی برای آن‌ها نخواهد داشت.

قمری

پرنده قمری‌ خانگی به‌ طور معمول در هر سری 2 تخم می‌گذارند که پس از 14 تا 18 روز به جوجه تبدیل می‌شوند. این پرنده طبق گروه‌بندی که توسط پرنده‌شناسان انجام شده است، در دسته پرندگان نیازمند قرار می‌گیرد. جوجه آن تا زمان پرواز که نزدیک به 20 روز طول می‌کشد، توسط والدین تغذیه می‌شود. زادآوری قمری در سال نزدیک به 3 یا 4 بار انجام می‌شود و شما می‌توانید با توجه به آن‌ها، همسایه خوبی برایشان باشید تا بتوانند به‌ خوبی به حیات خود ادامه دهند.

 

63 Comments

  1. 4 می , 2024
    محمدرضا

    سلام(لطفا این متن رو بخونید و جواب بدید به سوالاتم خواهش میکنم🙏 🙏)
    من همونطور که درجریان هستید من یه لونه برا یاکریم ها درست کرده بودم گفتم که میومدن ولی چوب جمع میکردنا اینا ولی نمیومدن تخم بذارن
    حالا ۴ روز پیش دیدم کبوتر ماده داره هی میشینه تو لونه یکم غیر طبیعی بود میشست تو لونه یه لحظه که دیدم از لونه رفت،نگاه کردم یه دونه تخم گذاشته خیلی خوشحال شدم بعد فرداش هم رفتم یه نگاه بندازم ندیدم که لونه باشه ولی تو لونه بود اومدم نگاه کنم پرید در رفت ولی دیدم ۲ تا تخم گذاشته بود یه تغییر خیلی جزئی هم تو ساختار خارجی لونه دادم ولی خداروشکر برگشت دیگه هم حتی گوشه چشم هم به لونه نداشتم بعد دیروز که خونه نبودیم دیدم صبح نشسته بود رو تخم ها شب هم همینطور ولی دیدم صبح زود امروز بود دیدم نیست مدت زیادی نیومد بعد که رفتم لونه رو نگاه کردم دیدم اصلا هیچ تخمی توی لونه نبود هیچ اثری هم از خورده شدنشون و شکستن و اینا نبود حالا واقعا خیلی خیلی ناراحتم به نظرتون چی شدن تخم ها؟؟با خودش یعنی برداشته؟؟
    دوباره میان تخم بذارن؟؟
    نکنه منو دیدن دیگه نیومدن؟؟
    آخه واقعا یه سوال تخم هاشون چی شده؟؟
    دوباره میان تخم بذارن؟؟
    حالا تو حیات که میچرخن ولی خب…
    لطفا جواب بدین خیلی ناراحتم😔😞😞

    Reply
  2. 4 ژوئن , 2024
    مریم

    بنظرم نباید در لانه سازی دخالت کرد یا زیاد مداخله…اونا می‌فهمن یا میترسن…و میرن

    Reply
  3. 5 ژوئن , 2024
    حمید

    سلام وقتتون بخیر؛دوتاتخم قمری دارم امروزازتخم دراومدن😍پرنده فروشی بهم سرلاک پرندگان داده(روجعبش نوشته مخصوص طوطی سانان کاسکو.عروس هلندی.طوطی برزیلی.مرغ عشق وغیره)برای جوجه قمری مناسبه واینکه دمای نگهداریش چنده درجه هست؟ممنون میشم راهنماییم بفرمایید.خواهششش🥺🥺🥺🙏🙏🙏🙏

    Reply
  4. 15 ژوئن , 2024
    علی

    سلام،بچه قمری ها یه هفته ای هستن،الان دو روزه مادرشون رفته نیومده،میاد یا خودم بزرگشون کنم؟

    Reply
  5. 20 ژوئن , 2024
    نادیا

    سلام ما تو خونمون یه قمری لونه کرده مدتی پیش تخم گذاشت اونموقع زمستون بود بعد که بچه هایش تقریبا یه هفته ای شده بودن مادرشون مدت طولانی رفت چند روز تقریبا سه روز پیداش نشد ما فکر کردیم شاید اتفاقی افتاده بچه هاش هم گرسنه بودن هم میلرزیدن چون هوا بارونی بود من خواستم برسون دارم تا مدتی مراقبشون باشم بعد ازادشون کنم اما پریدن از روی دیوار و دیگه ندیدمشون چند بار فقط می‌دیدم روی سیم برق و دیوار نشسته حالا باز دوباره یه قمری اومده تخم گذاشته بچه هاش از تخم در اومدن مطمعن نیستم همون قمری باشه حالا از دیروز رفته و بچه هاشو ول کرده نمیدونم کجا رفته ک نمیاد میخوام بدونم عیبی داره بچه هاشو بیارم غذا بهشون بدم وقتی تونستن پرواز کنند ازادشون کنم؟!

    Reply
  6. 21 ژوئن , 2024
    ali

    باسلام یک جفت قمری درداخل تراس مالانه درست کردن وتخم هم گذاشتن امروز برخلاف همیشه ازجفت اوخبری نشدماده روی تخم نشسته وچیزی هم نمیخوره لطفا راهنمایی بفرمایید. ممنون وسپاسگزارم

    Reply
  7. 2 جولای , 2024
    بردیا

    سلام من یهتخم قمری پیدا کردم به نظرتون باید چیکارش کنم؟؟؟

    Reply
  8. 3 جولای , 2024
    امین پاکدل

    سلام به پرنده دوستان ،اگه قمری در نزدیکی محل زندگی شما لونه کرد هرگز اجازه دخالت در امور زندگی شأن را ندین چون آنها
    بلافاصله محل زندگی شأن را ترک میکنند.شما میخواین کمک شأن کنید ولی پرنده این احساس رو ندارد .حتی چند بار نگاه کردن و دید زدن آنها در محل زندگی شأن امکان دارد تخم ها را رها کرده و هرگز باز نگردند.

    Reply
  9. 24 جولای , 2024
    ارمان شهرکی

    من بچه ها خیلی ترسیدم تورو خدااا جواب بدین 😭یک قمری یک جوجه داره جوجش فقط می‌تونه دون بخوره ولی هنوز بزرگ نیس حتی پراش در نیومده ولی یک بار رفتم پیش مادر قمری ترسید رفت و دوباره اومد ولی باز رفتم پیشش رفتش آیا برمیگرده ظهر رفته الان شب شده صبح فردا آیا بر میگرده یا باید خودم جوجه رو بزرگ کنم و تخمش رو بدم به یک کسی

    Reply
  10. 25 جولای , 2024
    مستانه محجوب

    Salam man ye bache yakarim daram domesh kheili boland bood ye rize gheymat kardam alan 1mahe ke behesh ghaza va molting vitamine koodakan midam va yebar paridam oftad roo zamin pash engar asib dide .nemidoonam chikar konam .yani chon domestic gheymat kardam injoori shode?.chikar konam domestic roshd kone

    Reply
  11. 13 سپتامبر , 2024
    سهیلا عاشوری

    سلام من یه جوجه یاکریم پیدا کردم و بزرگش کردم.تقریبا ۱۷روزش شده و توی اطاق می‌تونه پرواز کنه.نمیدونم کی رهاش کنم که بتونه به تنهائی زندگی کنه خیلی دوستش دارم لطفاً راهنماییم کنین

    Reply
  12. 17 اکتبر , 2024
    Armita

    سهیلا عاشوری از نظر من که اگر خیلی بهت وابستس نگهش دار اگر که نه رهاش کن ولی به نظرم دنیای بیرون ظالمه و دوم اینکه شاید از دنیای بیرون اطلاعی نداشته باشه و شاید شکارچی ها شکارش کنن پس نتیجه می گیریم که ازادش نکنیم .♡
    منم خودم یکی داشتم ولی گذاشتمش توی سبد کنار اون یکی جوجه که مامان اون بهش غذا بده و رفتم .ولی ظهر که برگشتم دیدم نیست هم اون یکی جوجهه و هم جوجه ی خودم بعد دیدم از توی تراس که سبدی که جوجوم توش بود روی پشت بوم اون یکی همسایه است به هر قیمتی که بود سبدو از روی پشت بوم همیایهه اوردم ودیدم خالیه . خیلی خیلی ناراحت شدم حتی جایی که سبد و گذاشتم را زیرو رو کردم ولی نبود . یک هفته ی تمام گریه کردم ولی انگار خدا سدام رو نشنید. با هر سختیی که بود از یاد بردمش حتی فرست دیدنش رو هم نداشتم اسمش هم بود چیگو خیلی خیلی ناراحتم . الان یعنی هنوز زندس یا کلاغی چیزی اونو خورده ؟؟؟😢😢😢😭😭😭 😭😭😭😭😭
    جوووووووووجووووووو کججججججایی ؟؟؟🐥🐥😢😢😭😭😭😭

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published.