گیاهک گندم

گیاهک گندم
17 ژوئن , 2021 1 دیدگاه

امروزه مردم برای حفظ رژیم غذایی سالم و متعادل از غلات در رژیم غذایی خود استفاده می‌کنند. غلاتی مانند گندم حاوی کربوهیدرات‌های پیچیده، ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند. گیاه گندم قد بلندی دارد و در قسمت بالای خود یک سنبله دارد که حاوی توت گندم است. هر توت گندم دارای سه قسمت سبوس، آندوسپرم و جوانه یا گیاهک گندم است.

سبوس، پوست خارجی توت گندم است. اندوسپرم، بیشتر قسمت‌های توت گندم را تشکیل می‌دهد و در داخل سبوس قرار دارد و در نهایت جوانه یا گیاهک گندم بخشی از توت گندم است که جوانه می‌زند، رشد می‌کند و به گیاه جدید تبدیل می‌شود.

گیاهگ گندم چیست؟

جوانه یا جنین غلات بخشی از تولیدمثل است که پس از رشد به گیاه تبدیل می‌شود. در اصل گیاهک یا جنین گندم از رشد جوانه گندم به دست می‌آید. گیاهک گندم منبعی غنی از چندین ماده مغذی ضروری از جمله ویتامین E، فولات (اسید فولیک)، فسفر، تیامین، روی و منیزیم و همچنین اسیدهای چرب ضروری، الکل‌های چرب و فیبر است.

می‌توانید این گیاهک را به غذاهای مختلف اضافه کنید و از فواید آن برای سلامتی بهره ببرید.

خواص گیاهک گندم برای سلامتی

گیاهک گندم فواید زیادی دارد. این محصول غذایی را نمی‌توان به تنهایی خورد، اما روش‌های مختلفی در دسترس هستند که می‌توانید توسط آن‌ها٬ از این گیاهک را در رژیم غذایی خود بگنجانید. در ادامه به معرفی خواص و فواید گیاهک گندم برای سلامتی می‌پردازیم.

حفظ عملکردهای طبیعی بدن

گیاهک گندم حاوی مواد معدنی متنوعی است که به بدن شما در انجام عملکردهای مختلف کمک می‌کند. روی، منگنز، فسفر و منیزیم همه در داخل جوانه قرار دارند.

روی به تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه با ویروس‌هایی مانند سرماخوردگی کمک می‌کند. منیزیم موجب تقویت قلب و استخوان‌ها و سیستم ایمنی بدن شما می‌شود و فسفر به همراه کلسیم برای ترمیم و رشد بافت‌ها عنصری مهم و ضروری است. منگنز هم نقش مهمی در سلامت استخوان‌ها و حفظ سیستم ایمنی بدن دارد.

بهبود هضم

یکی دیگر از مزایای جوانه گندم این است که فیبر غذایی بالایی دارد. فیبرهای غذایی به بدن شما در تنظیم حرکات منظم روده و سطح کلسترول خون کمک می‌کنند.

افزایش انرژی با گیاهک گندم

از این گیاهک حاوی بسیاری از ویتامین‌های ضروری است. چندین مورد از آن‌ها ویتامین‌های گروه B مانند فولات، تیامین و B6 هستند. ویتامین‌های گروه B کربوهیدرات ها و چربی‌ها را به انرژی تبدیل می‌کنند.

تقویت ایمنی بدن

این گیاهک مقادیر زیادی ویتامین E دارد. این ویتامین آنتی اکسیدانی است که از قسمت‌هایی از اعضای بدن که حاوی چربی هستند محافظت می‌کند. برخی از نمونه‌های این اعضا عبارت هستند از سلول‌های مغزی، غشای سلولی و کلسترول.

این ویتامین از آن‌ها در برابر آسیب‌هایی که در اثر رادیکال‌های آزاد در بدن ایجاد می‌شود، محافظت خواهد کرد. این آسیب‌ها بیماری‌های جدی مانند سرطان و بیماری‌های قلبی را به وجود می‌آورند.

کاهش خطر بیماری‌های قلبی عروقی

گیاهک  گندم حاوی فیتواسترول است، موادی که به کاهش جذب کلسترول کمک می‌کنند. از آنجا که این مواد شکلی شبیه به کلسترول دارند، مانع از جذب کلسترول بد توسط گیرنده‌های روده می‌شوند و همین امر خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی و حمله قلبی را کاهش می‌دهد.

عضلات قوی‌تر

گیاهک گندم منبع خوبی از پروتئین گیاهی است که به بدن در ساخت و ترمیم عضلات، کمک می‌کند.

خواص ضد پیری

این ماده غذایی مملو از مواد مغذی و ویتامین‌ها است و اثرات ضد پیری به‌سزایی در کیفیت پوست و جلوگیری از ریزش مو دارد. اما برخی از افراد برای داشتن پوست زیباتر عصاره آن را با مواد آرایشی مخلوط می‌کنند.

مصرف آن به‌طور منظم به دلیل وجود میزان فراوانی از پروتئین‌ها و ویتامین‌های موجود بر روی افراد مبتلا به بیمار‌ی‌هایی مانند پسوریازیس، آفتاب سوختگی، اگزما، دارای چین‌و‌چروک و رنگ پریدگی پوست تاثیرات مثبتی دارد.

بارداری و داشتن نوزاد سالم

گیاهک گندم مملو از اسید فولیک است که فاکتور مهمی برای داشتن نوزاد سالم در زنان باردار است. البته در میزان مصرف و مقدار مصرف آن باید حتما با پزشک مربوطه و پزشک زنان صحبت کرد و طبق نظر پزشک مربوطه انجام شود.

مضرات گیاهک گندم برای بدن

با توجه به اینکه این محصول فواید زیادی دارد، اما با این حال، مشکلات زیر نیز احتمال دارد برای بدن شما رخ دهد:

  • واکنش‌های آلرژیک: گیاهک گندم حاوی آگلوتینین است، نوعی پروتئین که می‌تواند آلرژی ایجاد کند.
  • سنگ کلیه: گیاهک گندم سرشار از اگزالات است، ترکیبی که توسط بدن شما به عنوان ماده زائد شناخته می‌شود. خوردن بیش از حد اگزالات در برخی افراد سنگ کلیه ایجاد می‌کند. در هر قاشق غذاخوری حدود 10 میلی‌گرم اسید اگزالیک وجود دارد.

گیاهک گندم برای لاغری

وقتی افراد قصد دارند که چربی‌های اشباع شده در رژیم غذایی خود را کاهش دهند، معمولا کمتر گوشت مصرف می‌کنند. وقتی این اتفاق می‌افتد، مواد مغذی و حیاتی بدن را از دست خواهند داد. برای کاهش وزن می‌توانید به وعده‌های غذایی‌ خود کمی گیاهک گندم اضافه کنید. چون این محصول خوراکی دارای مقادیر زیادی فیبر است. بنابراین اشتها را کم و شما را سیر خواهد کرد.

گیاهک گندم را همانند جوانه گندم می‌توان به هر غذایی از جمله ماست، سالادها، اسموتی‌ها، تخم‌مرغ و نان‌ها اضافه کرد.

گیاهک گندم

تفاوت بین گیاهک گندم و سبوس گندم

هر دو بخشی از مغز گندم هستند و در کنار هم بیشتر ارزش غذایی گندم را تشکیل می‌دهند. گیاهک و سبوس گندم در تولید آرد سفید معمولی حذف می‌شوند.

1) عملکرد

گیاهک که جنین نیز نامیده می‌شود، بخش تولیدمثل است که پس از کاشت دانه، جوانه زده و رشد می‌کند.

2) سایز

 این محصولات کوچکترین قسمت گندم هستند که فقط حدود 3٪ از اجزای دانه را تشکیل می‌دهند و سبوس پوشش سخت و بیرونی است که از هر دو اندوسپرم و گیاهک محافظت می‌کند که 14٪ از ترکیب کل دانه هستند.

3)  مصارف دیگر گیاهک گندم

از این گیاهک همراه با سایر غلات روغن نباتی استخراج می‌شود. از طرف دیگر، سبوس گندم با سایر دانه‌های غلات به عنوان خوراک در صنعت دام نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

4) به عنوان یک افزودنی

گیاهک از آنجا که پروتئین زیادی دارد، معمولا به اسموتی‌ها، ماست، شیک پروتئین و سایر مواد غذایی مشابه اضافه می‌شود. اما سبوس، به دلیل طعم شیرین‌تر، به عنوان افزودنی در کالاهای پخته شده ایده‌آل است.

5) طعم و بافت

گیاهک طعمی مانند آجیل و بافتی ترد دارد. در حالی که سبوس طعم شیرین و بافت آن پوسته پوسته است.

سخن پایانی

گیاهک گندم بخشی از مغز گندم است و به تولیدمثل گندم کمک می‌کند. اگرچه این خوراکی از بین اکثر محصولات گندم فرآوری‌شده حذف می‌شود، اما یکی از اجزای غذایی اصلی گندم کامل است.

چون گیاهک دارای چربی‌های اشباع نشده است سریعا فاسد می‌شود. بنابراین آن را به همراه پوسته از محصولات تصفیه شده گندم حذف می‌کنند تا برای مدت طولانی‌تری دوام بیاورند. این گیاه به برخی گرانولاها، غلات و نان‌های ذرت اضافه می‌شود و همچنین به صورت خام در دسترس است.

متخصصان بر این باور هستند که به عنوان یک مکمل غذایی از ارزش غذایی بسیار خوبی برخوردار است. این محصول سرشار از پروتئین‌های گیاهی، همراه با فیبر و چربی‌های سالم است. همچنین میزان زیادی منیزیم، روی، تیامین، فولات، پتاسیم و فسفر دارد.

 

 مطالب مرتبط دیگر :

منابع

https://www.livestrong.com

http://www.differencebetween.net

https://www.webmd.com

https://www.organicfacts.net

 

1 دیدگاه

  1. 31 اکتبر , 2023
    غفاری

    اصلا در مورد این موضوع اطلاعات نداشتم. خیلی جللب بود. تشکر از سایت خوبتون

    پاسخ

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.