کشیم

کشیم
14 می , 2021 1 دیدگاه

آیا تابه‌حال از خانواده پرنده کشیم ها چیزی شنیده‌اید یا آن‌ها را از نزدیک دیده‌اید؟ کشیم‌ سانان (Grebes) از جمله پرنده‌هایی هستند که جذاب و رنگارنگ دیده می‌شوند. این دسته از پرندگان، در ایران 5 نوع گوناگون دارند که شما می‌توانید آن‌ها را ببینید. انواع این پرنده را می‌توان کشیم بزرگ، کشیم گردن‌سرخ، کشیم گوش‌دار، کشیم گردن‌سیاه و کشیم کوچک دانست. که هرکدام خصوصیت و ظاهری متفاوت دارند.

کشیم‌ سانان چه ویژگی‌هایی دارند؟

همان‌طور که متوجه شدید، کشیم یک نوع پرنده است. اما دقت داشته باشید که این پرنده بیشتر از پرواز کردن شنا می‌کند و مدت‌زمان بیشتری را در آب سپری خواهد کرد. همین موضوع سبب شده که بدن آن ویژگی‌های متفاوتی نسبت به دیگر پرندگان داشته باشد. برای مثال انگشت‌های پا این پرنده هرکدام به‌صورت جداگانه پرده‌ای دارند یا ناخن‌های آن‌ها نیز مسطح به نظر می‌رسد. ویژگی‌های نام‌برده شده را می‌توان دلیل تمایز کشیم با دیگر پرندگان در نظر گرفت.

این پرنده در برخی از مواقع که احساس خطر می‌کند، به زیر آب می‌رود تا بتواند از این طریق بدن خود را در برابر خطر حفظ کند. همچنین می‌توان آن را یک پرنده ماهی‌خوار دانست که توانایی بالایی در صید دارد. دقت داشته باشید که پرنده کشیم در آمریکای شمالی، جنوب سیبری و برخی از مناطق اروپا دیده می‌شود. به‌نوعی می‌توان گفت کشیم بومی مناطق نام‌برده شده است.

انواع کشیم

انواع کشیم‌ سانان

تا به اینجا کشیم گردن سرخ را برای شما معرفی کردیم و تمام ویژگی‌های آن را گفتیم. اما کشیم‌سانان 4 گونه دیگر در ایران دارند که درباره آن‌ها نیز توضیحی را دراختیارتان قرار خواهیم داد.

کشیم بزرگ

کشیم بزرگ در مقایسه با انواع دیگر، جثه بزرگ‌تری دارد و طول بدن آن به 49 سانتی‌متر می‌رسد. این پرنده گردنی باریک و منقاری قرمز دارد. شما می‌توانید این پرنده را اغلب در مناطقی چون دریاچه‌های آب شیرین، مصب هایی که دارای پوشش گیاهی هستند، آبگیرها و … مشاهده کنید.

کشیم گوش دار

نوع دیگر از کشیم‌سانان را می‌توان نوع گوش دار در نظر گرفت. طول بدن این پرنده به 35 سانتی‌متر می‌رسد و بدنی تیره‌رنگ دارد. همچنین ازآنجایی‌که دمش کوتاه است، به نظر می‌رسد که گویا اصلا دمی ندارد. این کشیم در مناطقی چون آبگیرها، دریاچه‌ها و مرداب‌های ساحلی دیده خواهد شد.

کشیم گردن سیاه

این پرنده 31 سانتی‌متر طول دارد و از نوع قبلی که به آن اشاره کردیم کمی کوچک‌تر است. این پرنده نیز بیشتر زمان خود را در آب سپری می‌کند. بدن آن فرمی دارد که اجازه می‌دهد پرنده بتواند به‌خوبی در آب شنا کند.

کشیم کوچک

کشیم کوچک یکی از پرنده‌های منزوی محسوب می‌شود که می‌توانید آن را در آب‌های کم وسعت و با پوشش گیاهی کم پیدا کنید. این پرنده ایران را به‌عنوان یکی از مقصدهای مهاجرت خود انتخاب می‌کند. سالانه شاهد حضور آن در مناطق مختلف کشورمان هستیم.

اکنون شما درباره کشیم گردن سرخ و چهار نوع دیگر از خانواده کشیم‌سانان اطلاعاتی دارید. می‌دانید که هر یک از آن‌ها در چه منطقه‌ای یافت می‌شوند و ظاهر آن‌ها به چه شکل است. توصیه می‌شود محیط‌زیست و طبیعت را به‌خوبی حفظ کنید تا این پرندگان بتوانند به‌خوبی زندگی کنند و با مشکل مواجه نشوند.

محل زندگی این پرنده در ایران

 در کشور ایران نیز در مناطقی چون سواحل دریای خزر و خلیج‌فارس، تالاب‌ هامون، دریاچه ارومیه و تالاب فارس این پرنده دیده می‌شود. بنابراین اگر تصمیم دارید این پرنده را مشاهده کنید، می‌توانید در مناطقی چون آب‌های ساحلی، مصب رودها و روی برگ‌هایی که شناور هستند، به دنبال آن بگردید. در ادامه انواع کشیم ها را برای شما معرفی خواهیم کرد.

کشیم

کشیم بزرگ چیست؟

نام علمی کشیم بزرگ podiceps cristatus است و در مناطقی چون اروپا، استرالیا، آفریقا و زلاندنو دیده می‌شود. البته علاوه بر چنین مناطقی، امکان مشاهده آن در کنار آب‌های آرام ایران، فلسطین، قبرس و ترکیه نیز وجود دارد.

کشیم بزرگ بدنی به طول 49 سانتی‌متر دارد. همان‌طور که از نامش مشخص است، در مقایسه با دیگر انواع کشیم بزرگ‌تر خواهد بود. پرنده منقاری به رنگ صورتی و گردنی باریک دارد. از دیگر مشخصات ظاهری کشیم بزرگ می‌توان به رنگ بدن این پرنده که خاکستری مایل به قهوه‌ای است اشاره کرد. از طرفی شما می‌توانید در فصل تولیدمثل بر روی سر این نوع پرنده دو کاکل تیره‌رنگ و بلند را مشاهده کنید. اطراف آن را طره سیاه بلوطی پوشانده و داخل خود این طره نیز حاشیه‌هایی به رنگ قرمز دیده می‌شود.

زاد و ولد این پرنده

زمانی که موقع زاد و ولد پرنده می‌رسد، بر روی سطح آب حرکات زیبا و نمایشی را از خود نمایان می‌کند.  با این کار نشان می‌دهد که برای آشیانه‌سازی آماده است. انتهای بدن کشیم گرد دیده می‌شود. همین موضوع باعث شده که بسیاری از افراد آن را فاقد دم در نظر بگیرند. این پرنده همانند دیگر انواع کشیم بیشتر زمان خود را روی سطح آب می‌گذراند و با این شرایط سازگارتر است.

پای پرنده در انتهای شکم قرار گرفته است. به‌طور کل پرده‌ای برای پاها وجود ندارد. اما شما می‌توانید در کنار هر یک از انگشت‌ها پرده‌ای را مشاهده کنید که سبب شده‌اند این پرنده بتواند به‌راحتی در آب شکار کند. زمانی که در حال پرواز است، سر خود را پایین نگه می‌دارد. می‌توانید در این حالت شاه‌پرهای سفید و همچنین لکه‌های سفیدرنگ بزرگی که بر روی بال‌های آن هستند را به‌راحتی مشاهده کنید. دقت داشته باشید کمتر پیش می‌آید که این پرنده در ارتفاع پرواز کند. به‌طور معمول انتخاب آن در چنین شرایطی، ارتفاع کم است.

کشیم

مطلب مرتبط :بهترین پرنده برای جوجه کشی

آشنایی با نوع گردن‌سرخ

کشیم سرخ از دیگر انواع این پرنده است. در منطقه معتدل نیمکره شمالی زندگی می‌کند و در زمان مهاجرت، آب‌های آرام نزدیک به سواحل اقیانوس را برمی‌گزیند. از طرفی در فصل زمستان به دریای خزر و همچنین سیستان در ایران مهاجرت می‌کند.

این پرنده بدنی به طول 45 سانتی‌متر دارد. منقار آن سیاه‌رنگ با قاعده زرد روشن است. در فصل زمستان تغییر رنگ می دهد و به رنگ خاکستری درمی‌آید. بر روی بدن این پرنده نیز طرح‌هایی به رنگ خاکستری و قهوه‌ای دیده می‌شود. این نوع از کشیم در مقایسه با گونه قبلی که بررسی کردیم، کوچک‌تر است. اما همانند دیگر انواع، این پرنده می‌تواند به‌خوبی در آب شنا کند. این موضوع باعث می‌شود که بتوانند تغذیه خود که از ماهی‌ها، سخت‌پوستان و گیاهان آبزی است را به‌راحتی پیدا کنند.

کشیم گوش دار

کشیم گوش‌دار چه خصوصیاتی دارد؟

کشیم گوش‌دار یا podiceps auritus با طول 35 سانتی‌متر از جمله پرندگانی است که شما می‌توانید آن را در دریاچه‌ها، آبگیرها، مرداب‌های ساحلی، نیزارهای آبگیرها و … مشاهده کنید. کشیم گوش‌دار نیز همانند دیگر همنوعان خود می‌تواند به‌خوبی در آب شنا کند و نیازهای خود، به‌ویژه نیاز غذایی‌اش را برطرف سازد.

موضوعی که در رابطه‌با این نوع از پرنده وجود دارد، وجه شباهت آن با کشیم گردن‌سیاه است. البته مواردی وجود دارد که می‌توانید از طریق آن‌ها این دو نوع کشیم را از یکدیگر تشخیص دهید. برای مثال نوع گوش‌دار این پرنده در مقایسه با نوع گردن‌سیاه، منقاری کلفت‌تر و گردنی باریک‌تر دارد. همچنین این پرنده بالای سر خود شاخک‌های کوچکی دارد که این موضوع باعث شده سر آن بزرگ‌تر به نظر برسد و افراد گمان کنند که این پرنده گوش دارد.

کشیم

بررسی خصوصیات کشیم گردن‌ سیاه

این پرنده در تالاب‌ها، باتلاق‌هایی با پوشش گیاهی و برکه‌ها متولد می‌شوند و در چنین محیط‌هایی زندگی می‌کنند. البته در زمستان‌ها محیط‌های دیگری چون آب‌های ساحلی و دریاچه‌ها را برای آشیانه‌سازی انتخاب می‌کنند. دقت داشته باشید که این نوع از کشیم در ایران به‌صورت مهاجر دیده می‌شود و به‌صورت بومی برای مناطقی چون غرب آمریکای شمالی، شمال شرقی چین، مناطقی از آفریقا، اروپا و جنوب غرب سیبری است.

طول بدن این پرنده

این پرنده که طول بدنش 31 سانتی‌متر است، اندازه‌ای کوچک‌تر از نوع گوش‌دار دارد و در زمان جفت‌گیری گردن، سر و گوش آن به رنگ سیاه تغییر می‌کند. بر روی بدن آن نیز می‌توانید پرهایی به رنگ سیاه را مشاهده کنید. البته در ناحیه شکم پرها به رنگ بلوطی هستند.

فرم بدن کشیم گردن‌سیاه به‌گونه‌ای است که می‌تواند به‌خوبی در آب زندگی کند. البته پاهای پرنده همانند دیگر غواص‌ها پرده ندارد و شما تنها می‌توانید اطراف انگشت‌های آن پرده‌ای را مشاهده کنید. همین موضوع باعث می‌شود که گردن‌سیاه بتواند در آب‌های کم‌عمق، آبگیرها و لابه‌لای نیزارها شنا کند و غذای خود را به دست آورد.

کشیم کوچک

کشیم کوچک چیست؟

کشیم کوچک یا همان (Tachybaptus ruficollis) با جثه 27 سانتی‌متری خود از کوچک‌ترین نوع کشیم ها است و به‌گونه‌ای دیده می‌شود که گویا یک توپ بر روی آب شناور شد. از نظر ظاهری منقار و گردن کلفت و کوچکی دارد که می‌توانید از طریق آن‌ها این‌گونه را شناسایی کنید. این پرنده در تابستان، پرهایی به رنگ قهوه‌ای دارد و در کنار گردنش نیز دو لکه به رنگ‌های قرمز و بلوطی دیده می‌شود.

دررابطه‌با منقار کشیم کوچک نیز باید گفت که سیاه‌رنگ است و در قسمت جلویی به رنگ سفید دیده می‌شود. البته در قاعده منقار نیز لکه زرد رنگی را مشاهده خواهید کرد. این پرندگان که به بررسی آن‌ها پرداختیم، خصوصیات مشابه بسیاری دارند اما از نظر ظاهری تفاوت‌هایی میان آن‌ها دیده می‌شود که شما می‌توانید با توجه به آنچه گفته شد، به‌راحتی آن‌ها را از یکدیگر تشخیص دهید.

کشیم گردن سرخ

کشیم گردن سرخ

کشیم‌سانان ازجمله پرنده‌های زیبا و رنگارنگی هستند که انواع گوناگونی دارند اما از میان انواع آن‌ها تنها 5 گونه کشیم بزرگ، کشیم گردن سرخ، کشیم گوش دار، کشیم گردن سیاه و کشیم کوچک را می‌توان در ایران مشاهده کرد. هریک ازاین‌گونه‌ها خصوصیات ظاهری و رفتاری متفاوتی دارند و در شرایط به‌خصوصی زندگی می‌کنند.

نکته جالبی که در رابطه با کشیم‌سانان وجود دارد، این است که می‌توان آن‌ها را از پرندگان آبزی دانست. این پرندگان با بال‌های کوچک و نوک‌تیزی که دارند، بیشتر از آنکه در آسمان پرواز کنند، در آب‌ها مشغول به غواصی هستند. در حقیقت کشیم‌سانان در مقایسه با دیگر پرنده‌ها کمتر پرواز می‌کنند اما پروازشان بسیار سریع و محکم است. همچنین بدن آن‌ها به‌گونه‌ای است که می‌توانند به‌راحتی در آب شنا کنند و غوطه‌ور باشند. از طرفی دم این پرندگان بسیار کوچک است و همین موضوع باعث شده که بسیاری از افراد گمان کنند آن‌ها دم ندارند. در ادامه تصمیم داریم در رابطه با انواع این پرنده به‌خصوص کشیم گردن سرخ صحبت کنیم و اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم.

معرفی کشیم گردن سرخ (Red-necked Grebe)

اولین گونه از کشیم‌سانان که تصمیم داریم معرفی کنیم، کشیم گردن سرخ (Red-necked grebe) است. این پرنده بدنی به طول 45 سانتی‌متر دارد. منقارش سیاه با قاعده زرد روشن است که در زمستان تغییر رنگ می‌دهد و به رنگ خاکستری روشن درمی‌آید. همچنین بر روی تنه این پرنده نیز پرهایی به رنگ قهوه‌ای مخلوط با خاکستری که میزان سفیدی کمی دارند دیده می‌شود.

فرم بدنی این پرنده

این پرنده در مقایسه با نوع کشیم گوش دار بزرگ‌تر و از کشیم بزرگ، کوچک‌تر است. همچنین همانند دیگر همنوعان خود یک غواص ماهر محسوب می‌شود و بیشتر تایم زندگی خود را در آب مشغول به شنا کردن است.

فرم بدن کشیم گردن سرخ برای شناور بودن بر روی آب مناسب است ولی پاهای آن برخلاف غواص‌ها پرده‌ای ندارد، بلکه تنها در طرفین انگشتانشان پرده‌ای را مشاهده خواهید کرد که همین پرده باعث شده کشیم گردن سرخ بتواند در آب‌های کم‌عمق آبگیرها یا لابه‌لای نیزارها شنا کند و غذای خود را به دست آورد.

از لحاظ فرم بدنی این پرنده بدنی گرد و جثه‌ای با سر بزرگ و مخروطی شکل دارد که رنگ پرهای بالش خاکستری مایل به قهوه‌ای دیده می‌شود. همان‌طور که گفته شد دم پرنده نیز بسیار کوچک به نظر می‌رسد و همین موضوع سبب شده که بسیاری از افراد گمان کنند این پرنده دم ندارد.

پرواز این پرندگان

کشیم‌سانان به‌طورکلی کمتر از دیگر پرندگان پرواز می‌کنند و ترجیحشان بر این است که مدت‌زمان بیشتری را در آب مشغول به شنا باشند. کشیم گردن سرخ در زمان پرواز سر خود را به سمت پایین نگه می‌دارد و در این حالت دو عدد لکه سفید رنگ که بر روی بال‌های این پرنده قرار دارد به نمایش درمی‌آید.

کشیم گردن سرخ در فصل زمستان و همچنین در فصلی که از زادوولد دور است، ظاهری متفاوت پیدا خواهد کرد، به‌طوری‌که شما می‌توانید پروبال خاکستری رنگ و سفیدی را بر روی بدن آن مشاهده کنید. سطح پشتی بدن خاکستری رنگ و سطح شکمی سفید رنگ است.

در فصل زادوولد و در هنگام فصل تابستان شرایط متفاوتی پیش خواهد آمد. به‌طوری‌که رنگ پروبال پرنده به رنگ قهوه‌ای مایل به خاکستری تبدیل می‌شود. برای اینکه این‌گونه از کشیم‌سانان را تشخیص دهید باید به ویژگی‌هایی چون دو پس کاکل کوچک، گردن بلوطی رنگ سیر و منقاری با قاعده زرد روشن و نوک سیاه آن توجه داشته باشید.

کشیم

زیستگاه کشیم گردن سرخ

همان‌طور که گفته شد کشیم گردن سرخ یکی از گونه‌هایی محسوب می‌شود که در ایران قابل‌مشاهده است. شما می‌توانید این پرنده را در مناطقی چون نزدیکی سواحل، نیزارها، آبگیرهای پر گیاه و … مشاهده کنید. دقت داشته باشید که این پرنده بیشتر در فصل زمستان در ایران رؤیت می‌شود و زادوولد به نسبت کمی دارد.

تغذیه کشیم گردن سرخ چیست؟

این پرنده ازجمله پرندگان آبزی است؛ بنابراین بیشتر خوراک خود را از همین راه به دست می‌آورد؛ به‌طوری‌که می‌توان غذای عمده آن را از انواع ماهی‌ها در نظر گرفت. البته خوراک آن تنها به این مورد محدود نمی‌شود و از سخت‌پوستان، نرم‌تنان، بعضی گیاهان و حشرات نیز تغذیه می‌کند.

تولید مثل کشیم گردن سرخ چگونه است؟

کشیم گردن سرخ مانند دیگر پرندگان تولید مثل دارد، به‌طوری‌که جوجه آوری آن از اواسط اردیبهشت شروع می‌شود؛ بنابراین قلمرو خود را تشکیل می‌دهد و به زادآوری می‌پردازد. این پرنده ازجمله پرندگان تک همسر است و آشیانه خود را با استفاده از مواد گیاهی و به‌صورت شناور بر روی سطح آب می‌سازد. سپس در زمان مناسب 4 تا 5 و گاهی اوقات 2 تا 7 تخم بیضی‌شکل، بلند، صاف و سفید رنگ می‌گذارد.

در ادامه 22 تا 25 روز طول می‌کشد تا تخم‌ها به جوجه تبدیل شوند. جوجه کشیم گردن سرخ در ابتدا پوشیده از کرک است و ازجمله جوجه‌هایی محسوب می‌شود که به مراقبت پدر و مادر نیاز دارد و از طریق آن‌ها تغذیه می‌شود. جوجه این پرنده معمولا در زمان شنا بر پشت یکی از والدین خود سوار می‌شود و والد دیگر او را تغذیه می‌کند. چنین پروسه‌ای به‌طور معمول 72 روز طول می‌کشد و پس‌ از آن جوجه کشیم گردن سرخ می‌تواند به‌تنهایی از پس زندگی خود برآید.

1 دیدگاه

  1. 18 اکتبر , 2023
    فندق

    انگار چشمش خون افتاده خخخ

    پاسخ

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.