مرغ بهشتی که با نامهای دیگری چون توراکو یا موز خوار شناخته میشود، پرندهای از دسته Musophagidae است. این پرنده به دلیل داشتن پرهای رنگارنگ و ظاهر زیبا، بسیار موردتوجه قرارگرفته است. تابهحال 23 گونه متفاوت از آن شناختهشده است.
زیبایی پرهای مرغ بهشتی بهقدری است که در گذشته بومیان آفریقایی از پرهای آن برای تزیین لباسهای خود استفاده میکردند. این پرنده در جنوب شرقی آفریقا زندگی میکند. و ازنظر زیبایی بیهمتا است. مردم بومی منطقه این پرنده را توراکو و یا موز خوار مینامند. و کشورهایی چون مالاوی، موزامبیک، زیمباوه، تانزانیا و بوروندی زیستگاه طبیعی پرنده هستند. طول بدن توراکو یا مرغ بهشتی بهطور معمول به 45 سانتیمتر میرسد و وزن آن 260 تا 380 گرم است که از این حیث میتوان گفت این پرنده ازجمله پرندگانی با جثه متوسط است.
نکته جالبی که در رابطه با مرغ بهشتی وجود دارد، مربوط به انگشتان این پرنده میشود. شکل انگشتان توراکو و یا موز خوار بهگونهای است که انگشت چهارم آن به عقب برگشته و با انگشت اول در تماس است. گاهی اوقات انگشت چهارم که عقب رفته به جلو میآید. و با انگشت دو و سه در یکجهت دیده خواهد شد.
تولید رنگ مرغهای بهشتی
موضوع قابلتوجهی که درباره مرغهای بهشتی وجود دارد، داشتن رنگدانههایی برای تولید رنگ آنها است. بهطوریکه رنگ سبز پرهای آن را میتوان به دلیل وجود رنگدانههای حاوی مس در نظر گرفت. درحالیکه رنگ سبز پر پرندههای دیگر به دلیل رنگدانه زرد و همچنین حالت منشوری آن است.
یکی از راههایی که میتوانید از طریق آن به وجود رنگدانه در پرهای مرغ بهشتی پی ببرید، مخلوط کردن پر این پرنده با آب است. زمانی که شما این کار را انجام میدهید، آب داخل لیوان تغییر رنگ خواهد داد. درصورتیکه اگر همین کار را با پر پرنده دیگر انجام دهید این اتفاق نخواهد افتاد.
خصوصیات اخلاقی و رفتاری توراکو
مرغهای بهشتی ازجمله پرندگانی هستند که تمایل به پرواز در ارتفاع جنگلها دارند، اما بااینحال در پرواز ضعیف هستند. و بیشتر روی شاخههای درختان با چابکی از سمتی به سمت دیگر حرکت میکنند. از دیگر خصوصیت این پرنده میتوان به سروصدای زیادی که از خود تولید میکند، اشاره کرد. صدای این پرنده رزونانس بالایی دارد. و در جنگلهای آفریقایی صدای آن بیش از هر چیزی به گوش میرسد.
موز خوار ها و یا توراکوها بهصورت دستهجمعی و اکثراً در گروههای 30 تایی زندگی میکنند، اما جزو پرندگان مهاجر نیستند. و تمام فصول در زیستگاه خود هستند. تولیدمثل این پرنده نیز در اوایل فصل بارانی است. دقت داشته باشید که این پرنده تک جفتی است. و در دوره جفتگیری، پرنده نر و ماده کنار یکدیگر آشیانهای را میسازند. و در این حین پرنده نر، به نوع ماده غذا میدهد.
این پرنده در هر نوبت 2 تا 3 تخم میگذارد و پدر و مادر به نوبت بر روی تخمها میخوابند تا زمان از تخم درآمدن جوجهها فرارسد. مدتزمان لازم برای از تخم درآمدن توراکو ها بین 21 تا 24 روز است. زمانی که تخم این پرنده میشکند، جوجهها با چشمان نیمهباز یا تقریباً باز از درون تخم بیرون میآیند. مدتزمانی که این جوجه توسط پدر و مادرش محافظت میشود، چهار هفته است. و پس از این مدت جوجه مرغ بهشتی شروع به پرواز میکند. سپس در شش هفتگی تصمیم میگیرد که در گله بماند یا آن را ترک کند.
انواع مرغ بهشتی و توراکو
همانطور که گفته شد، مرغ بهشتی شامل 23 گونه متفاوت است. از این بیست و سه مورد، برخی از گونهها در ایران دیدهشدهاند که در ادامه دو گونه محبوب و معروف آن را معرفی خواهیم کرد.
مرغ بهشتی بنفش
گونه بنفش مرغهای بهشتی را میتوان بومی غرب آفریقا دانست. پرندگان اینگونه پروبال بنفش رنگ براقی دارند. و پیشانی آنها زرد و بلوطی رنگ دیده میشود. همچنین پرهای گوش این پرنده سفیدرنگ است. و این ترکیب جذابیت ویژهای به پرنده داده. مرغ بهشتی بنفش در هر نوبت دو عدد تخم میگذارد. و بهطورکلی در دستههای ده تا دوازده عددی زندگی میکنند.
مرغ بهشتی سبز
مرغ بهشتی سبز با نام دیگری چون گینهای شناخته میشود که میتوان آن را بومی غرب و مرکز آفریقا دانست. ظاهر این پرنده بسیار زیبا است، بهطوریکه پرهای بدن آن سبز و پر دم آن بنفش رنگ دیده میشود. البته این پرنده پرهای اولیه ارغوانی رنگی نیز دارد که تنها در زمان پرواز این پرنده دیده خواهد شد. ازجمله ویژگی ظاهری که برای این پرنده در نظر گرفته شده، میتوان به خط سفیدی که بالا و مقابل چشم پرنده و خط سیاه زیر چشم پرنده است، اشاره کرد.
طول عمر پرنده مرغ بهشتی و یا توراکو
درباره طول عمر گونههای مختلف این پرنده که در طبیعت در حال زندگی هستند، اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. و نمیتوان گفت به طور دقیق این پرندگان چند سال زندگی میکنند. اما گونههای محصور این پرنده، مانند مرغ بهشتی سبز و بنفش، طول عمری نزدیک به 30 سال دارند. البته اگر شما بتوانید از این پرنده بهخوبی محافظت کنید، عمر این پرنده به بیش از 30 سال نیز میرسد.
مرغ بهشتی از چه خوراکیهایی تغذیه میکند؟
یکی از موضوعات مهمی که در رابطه با پرنده مرغ بهشتی اهمیت دارد، تغذیه است. گونههای این پرنده که در طبیعت زندگی میکنند، بهطور معمول از گیاهان و میوهها تغذیه خواهند کرد. البته این پرنده گاهی اوقات از حشرات نیز استفاده میکند. از طرفی دقت داشته باشید که شرایط نگهداری از مرغ بهشتی در محیطهای حفاظتشده متفاوت است. حتی تغذیه پرنده نیز فرق خواهد کرد.
آیا نگهداری از مرغ بهشتی میتواند موجب بیماری شود؟
ازآنجاییکه تنها دو گونه از این پرنده در ایران در حال زندگی هستند و تحقیقات بسیاری بر روی آنها صورت نگرفته است، نمیتوان در رابطه بیماریهایی که از آنها به انسان سرایت میکند، به طور دقیق اظهارنظر کرد. اما به احتمال زیاد این پرنده نیز همانند دیگر پرندهها میتواند سبب انتقال عفونتهای باکتریایی، ویروسی و قارچی شود.
آیا میتوان از مرغ بهشتی بهعنوان پرنده خانگی نگهداری کرد؟
مرغهای بهشتی بهطور کلی از دسته پرندگان خانگی و اهلی نیستند. همچنین برای پرورش آنها به فضای زیادی نیاز است. زیرا این پرنده جنبوجوش بسیاری دارد. همچنین دقت داشته باشید که اکثر گونههای این پرنده با انسان رابطه خوبی ندارند. و از مصاحبت با آنها لذت نمیبرند. مگر آن دسته از افرادی که جوجه این پرنده را خریداری و از همان دوران به پرنده توجه میکنند. البته انواع دستی و تربیت شده این پرنده نیز از خود رفتارهای تهاجمی نشان میدهد و نگهداری از آن میتواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد.
حال اگر شما علاقهمند به نگهداری از این پرنده هستید و تمام شرایط لازم برای پرورش آن را پذیرفتهاید، میتوانید از مراکزی که به فروش پرندگان مشغول هستند، گونه موردنظر خود را انتخاب و خریداری کنید و به نگهداری از آن بپردازید.
چگونه فرق بین نر یا ماده بودن توراکو را بفهمیم؟
سلام دامه مارکتی عزیز تشخیص جنس نر و ماده این پرنده از هم بسیاردشواری چرا که از نظر ظاهری هیچ تفاوتی بین این دونیست و نر تنها کمی از ماده بزرگتره