پرنده کیوی

پرنده کیوی
22 فروردین , 1400 بدون نظر

پرنده کیوی یکی از پرندگان بومی نیوزلند است که شباهت زیادی به میوه کیوی دارد. در واقع یکی از دلایل نام‌گذاری این پرنده شباهت بیش از حد آن به این میوه پرزدار است. البته دلیل دیگری هم برای این نام‌گذاری وجود دارد؛ این پرنده صدایی شبیه به تلفظ کیوی از خود در می‌آورد. این پرنده موهای کوتاه و قهوه‌ای رنگی دارد و جثه‌اش کوچک و گرد است. این ویژگی‌های ظاهری باعث شده‌اند تا به یک پرنده ویژه و خاص تبدیل شود. این پرنده فقط در کشور نیوزیلند وجود دارد و در سایر نقاط جهان نمی‌توان مکانی را پیدا کرد که این پرنده در آن جا قادر به زندگی کردن باشد. کیوی از خانواده Apterygidae است و آخرین نسل از این خانواده به حساب می‌آید. در حال حاضر نزدیک‌ترین فامیل‌های زنده این پرنده کاسواری‌ها و شترمرغ‌های استرالیایی هستند که در حدود 40 میلیون سال پیش با کیوی جد مشترک داشته‌اند.

ویژگی‌های پرنده کیوی

پرنده کیوی پرنده‌ای است که بال‌های ضعیفی دارد و بدون دم است و به همین دلیل قادر به پرواز کردن نیست. ویژگی‌های این پرنده باعث شده است که بتواند به‌راحتی روی زمین زندگی کند و در برابر خطرات از خود مقاومت نشان دهد. کیوی پاهای سه انگشتی دارد که با استفاده از آن‌ها می‌تواند با سرعت بسیار بالایی بدود. سرعت دوی این پرنده از انسان نیز بیشتر است. هوش و سرعت دو عاملی هستند که باعث می‌شوند کیوی از موقعیت‌های خطرناک جان سالم به در ببرد و خود را از خطر شکارچیان مختلف دور نگه دارد.

نوک این پرنده دراز و باریک است که باعث می‌شود این پرنده بتواند از نوکش برای مکیدن مواد غذایی و حشرات استفاده کند. او به کمک موهای خود می‌تواند در تاریکی میان علف‌ها و سرخس‌ها پنهان شود. این پرنده در میان پرندگان بزرگ‌ترین تخم را نسبت به بدن خود دارد و از پرندگان اهلی به حساب می‌آید.

گونه‌های مختلف کیوی

پرنده‌های کیوی به 5 گونه مختلف تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

  • توکوئکا
  • پرنده کیوی قهوه‌ای اوکاریتو
  • کیوی خال‌دار کوچک
  • پرنده کیوی خال‌دار بزرگ
  • کیوی قهوه‌ای نورث آیلند

از بین گونه‌های گفته شده، دو گونه در دسته محافظتی آسیب‌پذیر، یک گونه در معرض انقراض و یک گونه در معرض شدید انقراض قرار دارند.

زیستگاه و سبک زندگی کیوی

همان‌طور که گفتیم زیستگاه کیوی در جنگل‌های کشور نیوزلند است. این پرنده از پرندگان شب‌زی به حساب می‌آید، به همین دلیل شب‌ها به شکار و تعیین قلمرو خود می‌پردازد و در طول روز استراحت می‌کند. کیوی برای خود آشیانه دائمی نمی‌سازد، بلکه چندین مکان را انتخاب می‌کند و سوراخی در آن‌ها به‌وجود می‌آورد و هنگامی که به استراحت نیاز داشته باشد، به یکی از این سوراخ‌ها پناه می‌برد. درست کردن سوراخ به این حیوان بامزه کمک می‌کند تا از دید شکارچیان پنهان بماند. سوراخ‌های حفر شده توسط پرنده کیوی، سوراخ‌های معمولی نیستند. از آن‌جایی که این پرنده بسیار باهوش و محتاط است، صبر می‌کند تا درون سوراخی که حفر کرده است، علف سبز شود تا بتواند خود را به‌خوبی از دست شکارچیان مخفی کند.

او نسبت به قلمرو خود بسیار حساس است و به سایر پرندگان دیگر اجازه ورود به آن را نمی‌دهد. در صورتی که سایر کیوی‌ها به این محدوده تجاوز کنند، بین دو پرنده دعوای شدیدی رخ می‌دهد. حتی در مواردی نیز دیده شده است که یک کیوی، پرنده دیگری را به‌خاطر تجاوز به محدوده خود کشته است.

تولید مثل کیوی

کیوی پرنده‌ای تک همسر است و با جفت خود تا آخر عمر زندگی می‌کند. البته در صورتی که جفت این پرنده به دلایل مختلفی بمیرد، به سراغ جفتی دیگر می‌رود تا بتواند به تولید مثل بپردازد. عمر این پرنده 20 سال است و در این مدت زمان حدود 100 تخم می‌گذارد و در بالا نیز اشاره کردیم که تخم کیوی نسبت به جثه آن بسیار بزرگ است. به همین دلیل این پرنده یکی از سخت‌ترین زایمان‌ها را در بین سایر موجودات زنده و پرندگان دارد.

وزن تخم این پرنده از نظر وزنی حدود یک چهارم وزن خود پرنده است. پرنده ماده یک یا دو عدد تخم می‌گذارد. وقتی تخم‌گذاری تمام شد، وظیفه حفاظت از تخم‌ها به عهده جنس نر است. پرنده نر باید به مدت هشتاد روز به مراقبت از تخم‌ها بپردازد. جوجه‌هایی که تازه از تخم بیرون می‌آیند، می‌توانند تا یک هفته بدون غذا به زندگی خود ادامه دهند. این جوجه‌ها تا سن چهار الی پنج سالگی در کنار خانواده خود هستند و در بزرگ کردن جوجه‌های تازه متولد شده به پدر و مادر خود کمک می‌کنند.

خطر انقراض در کیوی

هر پنج گونه کیوی در معرض انقراض هستند، به این دلیل که این پرندگان به‌صورت بی‌رویه توسط شکارچیان شکار می‌شوند. کیوی‌ها پرندگانی اهلی هستند که به دلیل از بین رفتن عادت‌های غذایی و زیستگاه‌شان در معرض انقراض قرار گرفته‌اند. هر چه‌قدر که جمعیت انسان‌ها و مناطق شهری در نیوزلند افزایش پیدا می‌کند، از میزان جمعیت این پرندگان کم می‌شود. بنابراین دولت این کشور تدابیر مختلفی برای محافظت از این پرنده در نظر گرفته است، چون در صورت تغییر زیستگاه، این پرنده می‌میرد. کیوی به غیر از سواحل اقیانوس آرام جنوبی نمی‌تواند در سایر نقاط دنیا زندگی کند.

غذای پرنده کیوی

این پرنده قدرت بینایی کمی دارد، به همین دلیل با استفاده از قدرت بویایی خود و موهایی که روی بینی دارد، می‌تواند لرزشی را که در اثر حرکت طعمه به‌وجود می‌آید احساس کند و غذا را بیاید. غذای این پرنده معمولا از جیرجیرک‌ها، خرچنگ‌های آب شیرین، عنکبوت‌ها، سیکاداها و کرم‌های خاکی تشکیل می‌شود. گاهی این پرنده از برگ‌ها و میوه‌هایی که از درختان افتاده است نیز تغذیه می‌کند.

توانایی پرواز پرنده کیوی

پرنده کیوی به مرور زمان توانایی پرواز خود را از دست داده است. بومی‌های نیوزلند می‌گویند که این پرنده در زمان‌های بسیار قدیم قادر به پرواز کردن بود و از این طریق به نیوزلند مهاجرت کرد. در حال حاضر کیوی به دلیل داشتن بال‌هایی شبیه به یک تکه چوب که در زیر موهایش پنهان است، قادر به پرواز کردن نیست. با این که این پرنده نمی‌تواند پرواز کند، ولی سایر ویژگی‌های آن باعث شده است تا بتواند با زندگی روی زمین سازگار شود.

مطالب مرتبط دیگر :

ارسال نظر

Your email address will not be published.